top of page
Sök
  • Skribentens bildProduction for Future

Vetenskapsfestivalen 2023

Under två hektiska veckor har drygt 6000 barn i åldrarna 5-11år besökt Experimentverkstaden, som är en del av vetenskapsfestivalen, som befann sig i Kajskjul 105 på Frihamnen. Inne på Experimentverkstaden fanns mängder med montrar med olika uppgifter och övningar med syfte att få barnen att upptäcka och lära sig om Teknik och Natur. Production for Future var såklart på plats. Vi hade en monter med temat ”Gör som en ingenjör”, i montern hade vi tre stationer.

Station 1 var en ritstation, där fick barnen en chans att reflektera över hur deras drömfordon skulle se ut. Vi fick in massa teckningar, allt från vattenmelons husbilar till elbilar och raketer. På designstationen hade vi också en 3D-printer och en massa roliga 3D-printade delar, så att vi kunde berätta om hur 3D-printning fungerar och vilket syfte det har i designprocessen.


På station 2 fick man testa på att programmera. Våra tidigare praktikanter hade fått i uppdrag att hitta på en fordons inspirerad uppgift i Scratch. Uppgiften blev att få en lastbil att köra runt en stad, på vägen fanns det lite olika hinder exempelvis en hastighetsskylt och ett trafikljus. Sedan fick barnen på Vetenskapsfestivalen försöka lösa uppgiften i Scratch.

På den sista stationen fick man bygga en bil i LEGO. Sedan fick man testa bilen i en vindtunnel som några av våra praktikanter hade byggt för att se bilens vindmotstånd och hur bilens form kunde påverka motståndet. Sedan kunde vi diskutera hur vindmotståndet och energiförbrukningen i bilen är kopplade till varandra. De mindre barnen fick möjlighet att prova sin bil i en ramp som Matilda och Alva byggt, även där märkte man att hur man byggde sin bil kunde ha en påverkan på dess körförmåga, både riktning och hastighet kunde skilja sig mycket från bil till bil.

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page